1

Puzzle - Yapboz
Puzzle ve yapbozlar, küçük çocukların gelişiminde okul öncesi ve anaokulu yıllarında çok önemlidir. Birçok beceriyi geliştirerek onları ilk yıllarda mükemmel bir eğitici oyun etkinliği haline getirir. 
İşte erken çocukluk döneminde yapboz yapmanın faydalarından birkaçı.

İnce Motor Becerilerini geliştirir
Çocuklar küçük parçaları tutarken parmak kaslarını güçlendirirler. Onları bir araya getirmek için onları almaları, döndürmeleri ve dikkatlice tutmaları gerekir, bu da iyi bir kontrol gerektirir.

Görsel Algıyı geliştirir
Çocuklar yapboz yaptığında, parçalar üzerindeki şekil, görüntü ve formları gözleri görür ve bu bilgiler beyne onu yorumlamak için gönderilir. Buna görsel algı denir .
Bu beceri olmadan, iki parçanın neden birbirine bağlanması gerektiğini veya büyük resmin bir parçasını nasıl oluşturduklarını bilemez veya anlayamazdık. 
Görsel algı, okuma ve yazmayı öğrenmek için önemlidir, bu da puzzle ve yapbozları harika bir erken okuryazarlık ve yazma öncesi etkinlik haline getirir.
Bulmacalar, görsel algının çeşitli yönlerini oluşturur, örneğin;

Görsel hafıza - görüleni hatırlama yeteneği 
Görsel ayrımcılık – şeylerdeki benzerlikleri ve farklılıkları görmek
Görsel anlama – gördüğünü anlamlandırma, şekillerin algılanması
Görsel analiz ve sentez – kalıpları görmek ve bir araya getirmek 
Görsel kapatma – bir nesnenin bir parçasını görerek ne olduğunu belirleme yeteneği (örneğin, bir yapboz parçası üzerindeki bir göz parçası)

Göz-El Koordinasyonu
Göz-el koordinasyonu, ellerin ve gözlerin, bir top yakalamak veya bir ayakkabı bağı bağlamak gibi işlevleri yerine getirmek ve gerçekleştirmek için birlikte çalışma yeteneğidir.
Erken yaşlardan itibaren yapbozlar oluşturmak, el-göz koordinasyonunu geliştirmenin basit bir yoludur, ayrıca yazmayı öğrenmek için önemli bir beceridir.

Dikkat Süresi
Çocukların yapbozu bir araya getirirken, normalden birkaç dakika daha uzun süre hareketsiz kaldıklarını ve yaptıklarına kendilerini kaptırmış göründüklerini hiç fark ettiniz mi?
Bu aktivite, bir çocuğun dikkatini dağıtmadan tüm dikkatini toplamasını sağlamak için mükemmel bir aktivitedir ve çocuğu yavaş yavaş daha uzun süre konsantre olması için eğitebilir.

Bulmacaları tamamlayan çocuk olmak 
Bir yapboz, her parça yapılana kadar tamamlanmış sayılmaz. Bu da bir başarı duygusu ile birlikte, bir çocuğun tamamlanana kadar devam etmesi için motivasyon yaratır. Bu aynı zamanda güven güçlendiricidir. Çocuğa yeterlilik ve başarı duygusu verir. Bu nedenle, çocuklara yaşlarına uygun bulmacalar sunmak önemlidir. 

Problem Çözme
Yapboz yapan çocuklara daha yakından bakarsanız ve kulaklarından çıkan dumanı görürsünüz. Çünkü bulmacalar onları çok düşündürür.
Çocuklara problem çözmeyi öğretmek oyun sırasında, onlara bu beceriyi uygulamaları için bol bol fırsat vererek yapılmalıdır.

Rahatlama
Yapboz yapmak o kadar keyifli ve sakinleştirici bir aktivitedir ki birçok yetişkin bile onları yapmaktan zevk alır. Stresi azaltır, farkındalığı teşvik eder ve endişeli bir çocuğu de sakinleştirmenin iyi bir yoludur. Ayrıca aktif bir oyundan sonra dinlenmek için harika bir aktivitedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR