1

6-12 Ay Çocuk Oyuncakları

 

 Bebeğiniz büyüdükçe yapabildiği şeyler de artar. 6-12 aylık dönemde insanları tanımayı, nesnelerle oynamayı, gevezelik etmeyi, oturmayı, emeklemeyi, ayakta durmayı ve sonunda yürümeye başlamayı öğrenecektir. Bebeğinizin gelişiminin tüm alanları birbiriyle bağlantılıdır ve bir alandaki gelişim diğer tüm alanlardaki gelişimi etkiler.

 

Beynin nasıl çalıştığını bilirseniz, çocuğunuzu desteklemek için neler yapabileceğinizi anlamak daha kolay olur. Bebeğiniz büyüdükçe ve yeni şeyler deneyimledikçe, beyin hücrelerindeki bağlantılar şekillenir ve güçlenir. Bebeğinizin dokunduğu, gördüğü, duyduğu, tattığı ve kokladığı her şey beyninin birçok farklı yerinde bağlantılar oluşmasını sağlar.

 

Bu dönemde dokunacak, kavrayacak, itecek, fırlatacak ve ağzına güvenli bir şekilde koyacak şeylere ihtiyacı vardır. Özgürce ve aktif olarak oynayabilmesi için ona sakin ve güvenli bir yer sağlamalısınız. Kendisine zarar vermediği ve güvende olduğu sürece yaptıklarına engel olmamalısınız

.Bebekler genellikle 7-8 aylıkken desteksiz oturmaya, el çırpmaya, tanıdığı kelimelere tepki vermeye başlar. Devamında sağa sola yuvarlanır, emekler ve yerde sürünür, tutunmayı öğrendiğinde ise mobilyalara tutunarak yürümeye, ayakta durmaya çalışır.

Bu dönemdeki en önemli bilişsel gelişimlerinden biri, nesnelerin kalıcılığını öğrenmeleridir. İnsanları ve nesneleri göremiyor olmalarının onun olmadığı anlamına gelmediğini kavramaya başlarlar. Hemen hemen bütün bebeklerin ce-eee oyununu sevmeleri bundandır. Yüzünüzü örtüp açarak ce-eee oyunu oynayarak, oyuncakları ya da sevdiği şeyleri saklayıp bulmasını sağlayarak ona destek olabilirsiniz. Bunu yapmak aynı zamanda sizi görmediğinde telaşlanmamayı, güvensizlik duymamayı da öğretir. Bir iki ay içerisinde neden sonuç ilişkisi kurmayı öğrenecek ve “ağladığımda geliyor” bağlantısını kurması hiç de zor olmayacaktır.

 

Bu dönemde bebeğinizin taleplerine cevap vererek etkileşime girdiğinizde beyin hücre bağlantıları daha güçlü hale gelir.

İlginç bir ses duyduklarında dönüp bakmaya başladıklarında çevrede ilginç seslere dikkatini çekin ve bu sesleri taklit edin, bir isim verin ve onun da taklit etmesini bekleyin.

İstediği bir şeye ulaşmaya çalışıyorsa, onunla ulaşmaya çalıştığı şeyin adını söyleyerek konuşun. Örneğin, “ Topu istiyor musun? ”

 

Dikkatinizi çekmek için seslerini kullanmaya başlarlar. Onu duyduğunuzu ve yardım etmek için orada olduğunuzu bilmesini sağlayın. Ona ne istediğini ya da neye ihtiyacı olduğunu sorun. Örneğin, " Aşağıya mı inmek istiyorsun - Yemeğini bitirdin mi - Doydun mu” gibi.

Nesnelere, resimlere ve kitaplara bakmanın, dokunmanın tadını çıkarırlar. Onunla bir kitapta gördüğü resimler hakkında konuşun. Dokulu kitaplar, nesne ile doku arasında bağlantı kurmalarına yardımcı olabilir.

 

Küçük kapları daha büyük kapların içine koyarak nesneleri toplar, istifler veya yerine koyar. Oyuncak kutusunu boşaltıp yeniden yerleştirmeyi öğrenebilir. Çekmeceleri karıştırmak ve boşaltmak en sevdikleri şeylerdendir. Mutfağın en alt çekmecesini, plastik tabaklar ve kaplarla doldurabilirsiniz. En alt çamaşır çekmecesini boşalttığında birlikte yerleştirebilirsiniz.

 

6-12 aylık dönemde seçeceğiniz oyuncaklar, ağzına götürmesinde bir sakınca olmayan, istediği gibi fırlatıp atabileceği, diş çıkarıyorsa kaşıntısını alabilecek uygunlukta olmalıdır. Tutma ve tutunma becerisini geliştirebilmesi için üst üste dizebileceği kutular, iç içe geçen kaplar, yuvasına yerleştirilebilen şekiller içeren oyuncaklar destekleyici olacaktır.

Ses çıkaran hemen her şey ilgisini çeker. Ses çıkaran şeylerle tekrar tekrar oynayacaktır. Ona ses çıkaran oyuncaklar ya da kaşık gibi mutfak eşyaları verebilirsiniz.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR